VOEDINGDADVIES

Orthomoleculair voedingsdeskundige

Orthos (Grieks): goed, juist, gezond. Voor de moleculen (onze cellen).
‘Laat uw voeding uw medicijn zijn en uw medicijn uw voeding.’ Hippocrates (460-370 v.Chr.)

Als orthomoleculair voedings- en suppletieadviseur weet ik welke voeding je lichaam nodig heeft om optimaal te functioneren en ga ik ervan uit dat het lichaam zichzelf kan herstellen. Ons lichaam is altijd op zoek naar evenwicht en met de juiste bouwstoffen is het in staat om de balans te herstellen als deze verstoord raakt.
Wanneer er voortdurend omstandigheden zijn die de boel uit evenwicht brengen, kan het lichaam dit op den duur niet meer bijbenen. Het gaat dan signalen afgeven in de vorm van klachten en uiteindelijk ontstaat er een aandoening of ziekte.
De klacht staat niet op zichzelf maar is een uiting van een verstoring (onbalans) in het geheel. Er is interactie tussen de psyche, het zenuwstelsel en het immuunsysteem, alles in het lichaam staat met elkaar in verbinding.
Stress, verkeerde (onnatuurlijke) voeding en gebrek aan beweging kunnen de natuurlijke balans in het lichaam verstoren. Door de verstorende factoren aan te pakken en je lichaam te geven wat het nodig heeft, kun je je kracht, energie en vitaliteit hervinden.

De juiste voedingsstoffen

Het gaat om de optimale beschikbaarheid van onmisbare voedingsstoffen voor onze cellen (moleculen), het onderhoud van die cellen en het ondersteunen van het zelfhelend vermogen van ons lichaam.
Eiwitten (aminozuren), vetzuren, (complexe) koolhydraten, vitaminen, mineralen, sporenelementen en water zijn zeer belangrijke voedingsstoffen voor ons lichaam. Deze stoffen hebben we in de juiste verhouding nodig, dat is essentieel.
Hoe we ons voelen en hoe we eruitzien wordt sterk bepaald door wat en hoe we eten. Ons lichaam breekt cellen af en maakt nieuwe aan. Dit is een continu proces waarbij deze essentiële voedingsstoffen gebruikt worden.

Nuttige links

Onmisbare voedingsstoffen: Nutriënten | Stichting OrthoKennis
Aminozuren: Aminozuur – Wikipedia
Vetzuren: Omega 3-vetzuren EPA/DHA | Stichting OrthoKennis

Onze huidige voeding: ‘Star Wars’ voor het lichaam

De laatste 10.000 jaar zijn we als mens anders gaan eten en leven. Met name de laatst 100 jaar is onze voeding sterk veranderd, terwijl we genetisch nauwelijks afwijken van de oermens. Ons huidige voedsel wordt grotendeels geproduceerd en bewerkt in fabrieken en er zijn veel nieuwe producten bijgekomen. Dit gaat ten koste van de kwaliteit van de voeding. Door chemische bewerkingen, milieuvervuiling en verregaande manipulatie van gewassen is ons voedsel sterk verarmd. Het bevat nauwelijks meer essentiële voedingsstoffen. Ons lichaam ‘herkent’ het niet meer.
Deze achteruitgang van onze dagelijkse voeding zet onze gezondheid onder druk. Dit leidt tot lichamelijke en geestelijke ongemakken en aandoeningen en zet ons lichaam in de ‘ontstekingsstand’. Moe en futloos zijn, een opgeblazen gevoel hebben, last hebben van een slechte huid, overgewicht, obstipatie, depressieve gevoelens en chronische aandoeningen – het is maar een greep uit de talloze klachten waarmee mensen tegenwoordig te maken hebben. Veel mensen gaan naar de huisarts en worden naar huis gestuurd met maagzuurremmers, antidepressiva, zware pijnstillers, enz. Deze maken hen niet beter: ze bestrijden slechts de symptomen. Nog erger is dat veel van deze medicijnen vervelende bijwerkingen hebben en verslavend kunnen zijn, met alle gevolgen van dien.

Neem je gezondheid in eigen hand

Door je bewust te worden van wat je eet kun je zelf de verantwoordelijkheid voor je gezondheid nemen in plaats van die over te laten aan de voedingsmiddelen- en farmaceutische industrie.
Het is toch gek dat we onze gezondheid zo vanzelfsprekend vinden maar pas gaan waarderen als we eenmaal ziek zijn?

Als we preventief te werk gaan houden we ziekten en kwalen zo veel mogelijk buiten de deur en helpen we ons lichaam om in balans te blijven.
Daarom ga ik uit van voeding die zo dicht mogelijk bij onze oorspronkelijke natuur staat. Natuurlijke voeding die het lichaam voorziet van de juiste voedingsstoffen en niet slechts dient als vulling.

Ik help je graag bij het ontwikkelen van een orthomoleculair voedingspatroon en bij de integratie daarvan in je huidige situatie, eventueel aangevuld met ondersteunende voedingssupplementen. Ook bewegen hoort bij een gezond leefpatroon. Hierbij kan yoga je helpen om een gezond, sterk en soepel lichaam te ontwikkelen en kan meditatie voor zelfkennis, rust en ontspanning zorgen. Wil je meer informatie, neem dan vrijblijvend contact met me op via e-mail: info@yogaprana.nl